Blog

Zlato a striebro sú nastavené na cenový rast

Pravidelná týždenná analýza vývoja fundamentov zlata a striebra z hľadiska dopytu a ponuky hlavných hráčov – veľkých bánk.

Ceny na trhu

Minulý týždeň zažili ceny kovov flash crash ceny. Hneď v pondelok. Potom sa však situácia, ako to už býva, upokojila. Striebro sa vybralo k 17 USD, aj keď na koniec kleslo. Cena zlata rovnako vyrovnala straty, avšak koncom týždňa cena rovnako klesla. Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1241,2 USD, čo bolo o 15,4 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,6 USD, čo o 7 centov menej ako predminulý týždeň. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 74,75 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo viac ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 185,71 a klesol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 80,78 a rovnako klesol.

Dianie na trhu

Pondelkový flash crash ceny opätovne presvedčil blogosféru, že drahé kovy sú manipulované. Opäť nie som o tom nijako presvedčený. Po prvé, samotný rozsah cenového pohybu nebol významný (cca 10 USD pri zlate a 20 centov pri striebre). Po druhé, čuduj sa svet, nestalo sa to, keď každý spal, ako radi prízvukujú zástanci manipulácie. Keď tak, spalo sa v US a aj to je úplne jedno lebo roboty, ktoré obchodujú, nespia. No a po tretie sa nevyvalilo na trh ani obrovské množstvo futures kontraktov. Keďže sa dnes obchoduje v milisekundách, pre niekoho, kto sa pozerá napr. na minútový nedajbože 15 minútový graf, sa môže javiť objem obchodovania ako obrovský. Ak sa však na obchodovanie pozriete z hľadiska robotov, ktoré vedia vykonať tisíce obchodov za minútové obdobie, optika obrovského množstva zobchodovaného „papierového zlata“ sa stratí. Pekne je to ukázané na tomto grafe, ktorý som si požičal od Montary Metals:

gold_flash crash

Ako je vidno, začiatok poklesu ceny nie je sprevádzaný žiadnymi veľkými obchodmi. V princípe je vidno jeden veľký obchod 300 kontraktov (0,92 tony). Až následne, keď je cena nižšie, niekde pri 1243 USD, sa obchodná aktivita dvihne výraznejšie (cca 2,02 tony), za čím nasleduje pokles ceny o 3 USD. No a potom je to už „nuda“. To, že niekto predáva a kupuje kontrakty, či už na zlato alebo striebro, je dobré. Čím vyššia miera obchodovania, tým je cenotvorba podkladového aktíva lepšie stanovená. Scestná predstava kritikov futures trhov o tom, že každý obchod by mal byť vyrovnaný na základe presunu podkladového aktíva je nezmysel. Nielenže nerealizovateľný, ale aj nebezpečný. Spôsobil by len to, že sa menej obchoduje. Čím menej sa obchoduje, tým viac, musí byť cena podkladového aktíva horšie určená.

Čo sa teda manipulácie týka, každý za seba a ak niekto kupuje zlato a je zároveň presvedčený, že je jeho dlhodobá cena manipulovaná a teší sa z toho, nemám v princípe nič proti. Mať zlato je v dnešnej dobe dobré. Aj keď dôvody k jeho vlastneniu má každý tie svoje. Ale poďme už k našej pravidelnej analýze.

Minulý týždeň som písal: „Zlato sa moc z hľadiska fundamentov nemení; je stále vo vyrovnanej pozícií. Cena v okolí 1250 USD a možno mierne vyššie by nebola prekvapením. Pri poklese ceny pod 1250 USD bude opäť zaujímavé sledovať, či sa bude zlato blížiť k bakwardácii. Po fyzickom striebre mierne poklesol oproti minulému týždňu záujem. Stále je však skôr nastavené na rast ako pokles cien. Bude zaujímavé sledovať, čo spraví pripadaný ďalší pokles ceny s nákupmi fyzického kovu. Uvidíme bakwardáciu na striebre?

V princípe sa naplnilo to, čo sme si písali. Zlato ani po špekulatívnom stlačení ceny na futures, nešlo nižšie a vrátilo sa na cenovú úroveň do okolia 1250 USD. Striebro rovnako po stlačení ceny ďalej nepadalo. Ako sme si písali, pád cien bol omnoho menej pravdepodobný a to z dôvodu, že zníženie ceny postupne nakoplo spotový trh, t.j. po poklese cien, niekto začal nakupovať fyzický kov. Takže, čo sa od minulého týždňa mení, keďže titulok článku naznačuje zmenu? Bolo zaujímavé sledovať, čo sa na trhu udeje cez predmetné špekulatívne pohyby. Ako zareagujú na to market makri. Popri tom, ako cena zlata klesala a klesala skutočne kvôli výpredajom aj na futures a aj na spote, začal sa na trhu postupne objavovať relatívne vyšší dopyt po fyzickom kove. Kupoval sa fyzický kov. Presne to isté sa dialo aj pri striebre, len s tým rozdielom, že to bolo výraznejšie. Dokonca aj keď cena striebra v priebehu týždňa rástla, tak sa nakupoval fyzický kov. Koncom minulého týždňa boli preto oba kovy veľmi blízko backlwardácii – situácii, ktorá svedčí o tom, že dopyt po fyzickom kove rastie. Aj keď pozor, pri zlate sa jedná o porovnanie s augustovými kontraktmi, čím situácia nie je ničím výnimočná (júl je veľmi blízko augustu). Hlavné obchodovanie na striebre je však až v septembrových kontraktoch. Čiže pri striebre je situácia omnoho výraznejšia.

Výhľad

Ceny kovov budú skôr rásť. Oba kovy vykazujú stav, kedy sú súčasné ceny (zlato pod 1250 USD a striebro pod 17 USD) výhodné na nákup. Dopyt po fyzickom kove pritom rastie. Sám som zvedavý, či to vydrží a koľko to vydrží.

Máme prázdniny a tak aj moje pravidelné komentáre asi najbližšie dva mesiace nebudú až tak pravidelné.

Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Vývoj cien drahých kovov

1_ceny_drahe_kovy_27_17 cena_zlato_27_17 cena_striebro_27_17

Zdroj: kitco.com

 

Matúš Pošvanc,

ekonóm, autor "Mrcha zlato"