Blog

Sú vyššie ceny na obzore?

Letná a skrátená týždenná analýza vývoja fundamentov zlata a striebra z hľadiska dopytu a ponuky hlavných hráčov – veľkých bánk.

Dianie na trhu

Minulý týždeň som písal: „Cenový pokles je špekulatívny. Pokiaľ sa nič zásadné nezmení, tak sa ceny kovov v nejakom zmysluplnom období vrátia na svoje predchádzajúce úrovne. Bude to už tento týždeň? Neviem.

Ceny tento týždeň stúpli. Nie výrazne, ale stúpali. Ako stúpli, tak sa mierne znížil i stres na trhu. Áno. Na trhu máme už pár týždňov stres. Indikuje ho vyššia spotová cena v porovnaní s cenou najbližších futures kontraktov (augustové na zlate a septembrové na striebre). Rozdiel vytvára priestor pre arbitráž. Ako? Predáte na spote za vyššiu cenu fyzický kov a nakúpite lacnejší najbližší kontrakt. Ten bude uzavretý v auguste, resp. septembri. Rozdiel je zisk. Zlata a striebra je zároveň v trezoroch dosť. Čiže daná arbitráž by mala byť zrealizovaná. Kov na predaj existuje. Nie je pšenicou, či kukuricou, kde musíme čakať na najbližšiu úrodu. Avšak arbitráž rozdiel nevyrovnala. Prečo? Tí, ktorí tento obchod vedia urobiť – veľkí hráči – si nevedia požičať kov, resp. ho nemajú. Investori cítia, že ceny sú príliš nízko voči riziku, ktoré plynie z daného obchodu. Stav nazývame backwardácia na trhu a indikuje zvýšený dopyt po fyzickom kove.

Znamená to, že ceny sú špekulatívne stlačené nízko. Znamená to však, že by zlato a striebro mali vyletieť do nebies? Ideálne zlato na 5 – 10 – 20 tis. dolárov a striebro prinajmenšom na 500? Tieto príbehy necháme na iných blogerov. Na viagold.sk sa snažíme indikovať len to, ako sú na tom fundamenty oboch kovov. A tie indikujú dnes výpredajové ceny pre drahé kovy.

Znamená to zároveň nejaký obrovský nedostatok drahých kovov? Ak sa pozrieme na dlhšie kontrakty, tam je už situácia omnoho viac pokojnejšia. Čo to teda znemená? Znamená to, že ak hovoríme o vyšších cenách drahých kovov, tak máme na mysli ceny zlata okolo 1300 USD a ceny striebra okolo 17 USD. Nič viac a nič menej. Akonáhle by boli ceny na tejto úrovni, stres odpadne.

Výhľad

Cenový pokles cien drahých kovov je stále špekulatívny. Ceny ako sa ceny postupne zvyšujú, znižuje sa backwardácia. Znamená to, že po kovoch je vyšší dopyt pri súčasných cenách. A zároveň to vyzerá, že akonáhle sa ceny zvyšujú, relatívne sa znižuje i dopyt po nich. Vyzerá to, že pokiaľ sa zlato dostane k 1300 USD a striebro niekde k 17 USD, celá situácia s výraznejším dopytom po fyzických drahých kovoch sa vyparí, ako kvapka vody lete. Aspoň dnes to tak vyzerá.

Máme prázdniny a tak aj moje pravidelné komentáre asi najbližšie dva mesiace nebudú až tak pravidelné.

Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Matúš Pošvanc,

ekonóm, autor "Mrcha zlato"