Blog

PREHODNOCOVANIE MAXIMÁLNEJ CENY STRIEBRA

Veteráni sveta drahých kovov prehodnocujú dlhodobé predpoklady po tom, ako sa 5-ročný cyklický medvedí trh s drahými kovmi začal správať ako chvejúci sa byčí beh v opačnom smere (nahor), s ohľadom na nové data z trhu.

Pierre Lassonde, spoluzakladateľ spoločnosti Franco Nevada Mining Corporation (NYSE:FNV) ešte v časoch keď sa so zlatom obchodovalo v trojciferných číslach na otázku dlhodobej predpovedi ceny odpovedal, že zlato bude mať 3 nuly za prvým číslom, otázne je iba aké bude to prvé číslo (tento rok sa vyjadril, že 8000 USD/unca je rozumným očakávaním).

Tak isto aj Jim Rickards, finančný poradca pre CIA silno argumentuje za 5-cifernú cenu zlata, najmä kvôli prehodnocovaniu zlata svetovými centrálnymi bankami.

Image and video hosting by TinyPic

cena striebra - 4.júla 2016

Poďme sa teda pozrieť bližšie na striebro s ohľadom na tieto predikcie. Nadväznosť predopkladaného nárastu ceny striebra a predikcie o cenách zlata je zakorenená v pomere ceny striebro-zlato

Tento pomer v akomkoľvek čase predstavuje potrebné množstvo unci striebra na zakúpenie 1 unce zlata. Počas posledných 50 rokov, tento kľúčový pomer narástol z 14:1 v roku 1979 na najvyššiu hodnotu 100:1 v januári 1991.

Dnes sa pohybuje okolo 67:1, čo je v rámci historických parametrov stale relatívne vysoký nepomer cien, aj vďaka momentálne relatívne lacnému striebru . 

Dlhé roky bol tento pomer v rozmedzí od 80:1 po 50:1. V prípade, že cena za uncu zlata by bola 10 tisíc USD, striebro by sa pohybovalo medzi 125 USD až 200 USD za uncu.

Na vrchole posledného rapídneho nárastu ceny v roku 1980, pomer ceny striebro-zlato bol až 14:1. V prípade, že by teraz pomer činil 30:1, cena za uncu striebra by bola vyše 300 USD/unca.

 

Aj keby sme úplne na tento pomer cien zabudli a jednoducho sa sústredili iba na cenu upravenú infláciou, dnes by sa cena striebra pohybovala okolo 150 USD/unca. 

Ak chcete ozajstný šok, zvážte čo demonštroval John Williams z portálu shadowstats.com, používajúc dlhoročne používané kalkulačné modely americkej vlády “Consumer Price Inflation (CPI)”, ku ktorým sa americká vláda pravidelne vracia a robí revízie za účelom úmyselného zmiernenia inflácie. Williams vypočítal, že hodnota skutočného skoku ceny striebra v roku 1980 s použitím CPI by dnes vyniesla cenu striebra na hodnotu 470 USD za uncu!

Pomimo týchto faktorov, o ktorých sme už písali podrobnejšie v minulosti je naďalej aktuálnou témou zásoba striebra – dáta nám ukazujú, že v poslednej dekáde strávilo bolo striebra viac nedostatku ako nadbytku, pričom pomer ťažby striebro-zlato je 9:1, robiac striebro o to zaujímavejšie ako pre analytikov, investorov, či bežných ľudí.

Image and video hosting by TinyPic

Zásoby striebra COMEX (2001-súčasnosť) - Ako môžeme vidieť, dosiahli sa historicky nízke zásoby striebra. Zaujímavý je rapidný pokles zásob za posledný rok v porovnaní so stabilnejším poklesom medzi rokmi 2008 a 2011

 

Alan Behul
obchodný riaditeľ
+421918905749

GOLD INVEST Slovakia, a.s.
Einsteinova 24, 85101 Bratislava
www.goldinvest.sk

Prečítajte si aj:

Platina je lacnejšia ako zlato
EXPLOZÍVNY DOPYT PO DRAHÝCH KOVOCH
Striebro - cenová bublina za dverami
Nakupujte fyzické zlato - čo najskôr a čo najviac