Blog

DEFICIT STRIEBRA

Finančný svet zažíva historický deficit striebra. Popri americkej mincovni U.S. Mint už nestíhajú pokrývať dopyt ani ostatné svetové mincovne.

Americká mincovňa U.S. Mint je už od júla 2015 nútená prerozdeľovať množstvo mincí Silver Eagle do predaja pre verejnosť. Podobne je na tom aj kanadská mincovňa Royal Canadian Mint či austrálska mincovňa Perth Mint, ktorá zvýšila mesačnú produkciu strieborných mincí o viac než dvojnásobok.

Od roku 2008 americká mincovňa U.S. Mint každoročne zvyšuje produkciu mincí Silver Eagle (s výnimkou roku 2012), čo je priamym symptómom exponenciálne zvyšujúceho sa dopytu po striebre ako investícii.

Image and video hosting by TinyPic

Predaje mincí Gold Eagle (oranžová) a mincí Silver Eagle (modrá) v USA medzi rokmi 1986 a 2015 (mil. uncí)

Tento dramatický nárast je v priamej korelácii s “finančnou krízou”, ktorá začala v roku 2008 a ešte neustúpila. Za 4 krátke roky sa ročný výrobný objem strieborných mincí Silver Eagle zvýšil štvornásobne. Môžeme preto o tejto finančnej “kríze” hovoriť skôr ako o finančnom prebudení, kedy si ľudia začínajú uvedomovať skutočnú hodnotu a čo predstavuje.

Explodujúce národné dlhy a iné faktory vynášajú zlato, striebro, platinu či paládium do popredia.

Objem investícií, ktoré sú momentálne v zlate/striebre sa odhaduje na menej než 1% z celkového objemu invesícií na svete. Ako sme už spomínali, U.S. Mint ani ostatné svetové mincovne nestíhajú pokrývať dopyt po strieborných minciach. 

Čo by sa stalo ak by sa časť investícií z akciového či dlhopisového trhu presunula do  fyzického zlata a striebra?

Nehovoríme o veľkých presunoch, už mizivá pätina percenta (0,2%) celkového objemu všetkých investícií by sa k zlatu a striebru jednoducho nedostala.

Image and video hosting by TinyPic

Množstvo mincí Gold Eagle a Silver Eagle v súkromnom vlastníctve trojnásobne prevyšuje množstvo mincí v zásobách COMEX (mil. uncí)

 

Image and video hosting by TinyPic

Zásoby striebra COMEX (2001-súčasnosť) - Ako môžeme vidieť, dosiahli sa historicky nízke zásoby striebra. Zaujímavý je rapidný pokles zásob za posledný rok v porovnaní so stabilnejším poklesom medzi rokmi 2008 a 2011

 

Alan Behul
obchodný riaditeľ
+421918905749

GOLD INVEST Slovakia, a.s.
Einsteinova 24, 85101 Bratislava
www.goldinvest.sk

Prečítajte si aj:

Platina je lacnejšia ako zlato
EXPLOZÍVNY DOPYT PO DRAHÝCH KOVOCH
Striebro - cenová bublina za dverami
Nakupujte fyzické zlato - čo najskôr a čo najviac