Blog

Ceny zlata a striebra šli nižšie, ako sme predpokladali.

Za ostatný týždeň sme pri zlate videli najprv mierny nárast ceny a následný pád. Cena striebra dokonca rástla nad 17 USD, potom však nasledoval drastický pokles.

Ceny na trhu

Za ostatný týždeň sme pri zlate videli najprv mierny nárast ceny a následný pád. Cena striebra dokonca rástla nad 17 USD, potom však nasledoval drastický pokles. Cena zlata uzavrela koncom minulého týždňa nakoniec na úrovni 1278,9 USD, čo bolo o 20,1 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,54 USD, čo bolo o 23 centov menej ako predminulý týždeň. Pomer cien zlata a striebra týmto klesol na úroveň 1 ku 77,32 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo viac zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol okolo 177,88 XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni okolo 82,58.

Dianie na trhu

Pred týždňom som písal,: „Predikcia cenového trendu sa teda z môjho pohľadu mení. Hovoriť nateraz o cene zlata výrazne nad 1300 USD nemá zmysel. Vyzerá to skôr na pokles cien. Ak by bol výraznejší, videli by sme, kde sa dnes pohybuje dno ceny pre fyzické nákupy kovu. Skôr sa však zatiaľ prikláňam k miernejším poklesom ceny. Uvidíme. Fyzického striebra začína byť na trhu dostatok. Sú možné výpredaje pod 16,5 USD a pod.. Predsa len je to menej likvidný trh.

Predikcia tentokrát vyšla. Celkom presne. Cena zlata padla o 20 USD. Čo je zaujímavé z nášho pohľadu niečo iné. Ako sa začala cena na futures trhu prepadať, prepadala sa aj na spotovom trhu, avšak o niečo pomalšie. A nakoniec sa neprepadala až tak, ako na futures trhu. To je presne stav, ktorý pri cenových pohyboch pozorujeme v kontexte určenia trendu. Neznamená nič inšie len to, že špekulatívne predaje na futures trhu boli do určitej miery kompenzované nákupmi na spotovom trhu. A na sporte sa nakupuje fyzický kov. Znamená to jediné. Pokles ceny bol pre investorov zaujímavý a nakupovali.

Pri striebre to najprv vyzeralo, že predikcia nevyjde. Cena vystúpila nad 17 USD, avšak následne sa zosypala k 16,5 USD. Avizoval som síce cenu pod 16,5 USD, avšak okolie 16,5 USD je akceptovateľné pre tvrdenie, že predikcia vyšla. Samozrejme tí, ktorí nesledujú môj blog sa asi upnú k najjednoduchšiemu tvrdeniu: „Vidíte?! Manipulácia cien!“. Ak by však vnímali rozdielnosti futures trhu a spotu a rozumeli spreadu medzi týmito dvoma trhmi, tak by ich daný pokles nemohol prekvapiť. Žiadna manipulácia. Trh bol jednoducho prekúpený a špekulanti na futures to zjavne výrazne využili. Po cenovom páde, bolo vidieť aj na trhu so striebrom mierne zvýšený dopyt po fyzickom kove. Spot klesal relatívne pomalšie ako cena na futures trhu.

Teoretické pozadie pre tieto tvrdenia a mnohé ďalšie informácie o trhu so zlatom a striebrom nájdete v mojej knihe Mrcha Zlato:  http://viagold.sk/kniha-mrcha-zlato/.

Výhľad

Predikcia cenového trendu z môjho pohľadu ostáva. Neprekvapil by ma ďalší – mierny – pokles cien. Ako na zlate, tak i na striebre. Ani pri jednom kove však nepredpokladám zatiaľ nejaký zásadný cenový prepad; napr. pod 1250 USD pri zlate, či pod 16 USD pri striebre. Naznačuje to práve relatívne mierne zvýšenie dopytu na spote pri nižších cenách. Ak by aj ceny padli pod tieto hranice, bude zaujímavé sledovať, ako sa bude meniť spread medzi spotom a futures. Ak by sa menil v prospech futures, poklesy cien by pokračovali, ak by sa menil v prospech spotu, pokles cien by bol len špekulatívny a zas by sme sa vrátili na tieto úrovne.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Matúš Pošvanc, viagold.sk