Blog

Ceny drahých kovov stagnujú

Naposledy som písal komentár skoro pred troma mesiacmi. Cena zlata padla odvtedy z 1250 USD pod hladinu 1200 USD a cena striebra sa prepadla zo 16 USD až k 14 USD a odvtedy sa mierne spamätala.

Ceny na trhu

Naposledy som písal komentár skoro pred troma mesiacmi. Cena zlata padla odvtedy z 1250 USD pod hladinu 1200 USD a cena striebra sa prepadla zo 16 USD až k 14 USD a odvtedy sa mierne spamätala. Rovnako bol na tom i pomer cien zlata a striebra, ktorý stúpol nad 1 ku 85 a dnes sa drží mierne pod túto úroveň. Ceny jednoducho klesali. Aj keď som nepísal komentáre vzhľadom na iné pracovné povinnosti, dianie som sledoval.

Dianie na trhu

Naposledy som písal takúto predikciu: „V týchto situáciách sú predikcie ťažké. Trh je relatívne vyrovnaný, s mierne rastúcim dopytom po fyzickom kove. Ceny teda vyjadrujú náladu na trhu aj z hľadiska špekulantov aj z hľadiska market makrov. Bude skôr zaujímavé sledovať, čo sa stane, ak by sa ceny výraznejšie a na dlhšiu dobu prepadli pod 1250 USD pri zlate alebo pod 16 USD pri striebre. Zvýšia sa nákupy kovu? Zatiaľ to vyzerá, že ďalší pokles cien by mal byť skôr krátkodobý.

Čo sa dialo medzitým?

Zlato: Ceny poklesli a poklesli na dlhšie obdobie. Faktom však bolo, že kedykoľvek klesli ceny príliš, na trhu sa objavila situácia, kedy bola cena na spotovom trhu vyššia ako na futures trhu. Jednoducho backwardácia. A to celkom dostatočne skoro na to, kým sa jedná o prirodzený jav; prirodzený jav je to vtedy, keď sú kontrakty pár dní (týždeň) pred ich vypršaním. Backwardácia sa však vytratila hneď ako sa trh preroloval do ďalších kontraktov v rade a trh sa dal do normálu. Medzitým však klesala cena. Dnes je situácia podobná. Zlato ešte dva týždne dozadu vykazovalo, že dopyt po fyzickom kove je veľmi výrazný. Dnes je situácia viac stabilizovaná.

Striebro: striebro sa správalo inak. Nielenže výrazne klesala jeho cena, neprejavoval sa následne pri nej vyšší dopyt po danom kove. Futures cena bola stále nad spotom, aj keď sa spread medzi týmto dvoma trhmi znižoval. Neavizoval však nejaký výrazný dopyt po fyzickom kove tak, ako to bolo vidieť pri zlate. Dopyt po striebre jednoducho klesal.

Na mojom blogu nepíšem v princípe presné cenové predikcie. Píšem skôr o cenovom trende. Konkrétne ceny zaujímajú skôr špekulantov, ktorí sa riadia náladou na trhu. Tu píšem skôr o tom, ako sa bude vyvíjať cena trendovo a k tomu len tak pre zaujímavosť píšem krátkodobú predikciu.

Výhľad

Trend však za ostatné tri mesiace ukazuje nasledované. Cena zlata je stlačená príliš. Ukazuje to rozdiel medzi cenou na futures a spotom. Avšak je zjavné, že to nie je tak výrazné, aby sa cena dostala nad 1300 USD. Cenová hladina okolo 1250 USD by pravdepodobne spôsobila „prirodzený“ resp. tradičný cenový rozdiel medzi cenou na futures a cenou na spote. Všetko ostatné by bol nejaký druh špekulatívneho správania sa obchodníkov na futures trhu. Pri striebre som si však vôbec nie istý súčasnou cenovou hladinou. Pokojne môžeme ísť aj nižšie. Žiaden stres po fyzickom kove sa na danom trhu neukazuje. Bude zaujímavé sledovať, či sa pomer ceny zlata a striebra dostane nad 1 ku 90. Ak by sa to stalo, pri striebre by sme vtedy videli na chvíľu asi cenové dno.

Teoretické pozadie pre tieto tvrdenia a mnohé ďalšie informácie o trhu so zlatom a striebrom nájdete v mojej knihe Mrcha Zlato:  http://viagold.sk/kniha-mrcha-zlato/.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Matúš Pošvanc, viagold.sk